19.03.2024 | Svátek má Josef | Zítra Světlana

Seznam knih

Na zimu zavřeno

Seznam knih | čtenářský deník – autoři, knihy, literární díla, …

05.03.2014 Publikoval(a)  
Kategorie Jota

na zimu zavrenoIdyla na chatě v létě, eldorádo pašeráků v zimě – tak to vypadá na řadě míst podél norského pobřeží. Malé chaty se choulí mezi ohlazenými skalisky a ve vzduchu ještě slabě voní grilované maso. Ale zima se neúprosně blíží. Krajina se noří do podzimní mlhy a v oknech prázdných chat se zrcadlí šedomodré moře. Jørn Lier Horst popisuje opuštěné chatové oblasti tak zručně, že čtenářům běhá mráz po zádech. Po přečtení této knihy už podzimní víkend na chatě nikdy nebude jako dřív.
Pobřežní krajinu halí hustá podzimní mlha. Ove Bakkerud se chystá strávit poslední klidný víkend na chatě předtím, než ji na zimu zabední. Dorazí však na místo, které zloději vyrabovali a obrátili vzhůru nohama. A ve vedlejší chatě leží zavražděný muž.
Vrchní inspektor William Wisting už se s hrůznými vraždami setkal, ale zoufalství, jehož je tento podzim ve Stavernu svědkem, je pro něj nové.
Tato kniha potěší všechny vyznavače tradičních detektivních románů, které velmi přesně a věrně popisují průběh policejního vyšetřování. William Wisting však nepatří do řady detektivů alkoholiků s problémy v osobních i profesních vztazích. Je to prostě jen naprosto normální, zkušený a empatický policista plně oddaný své práci.

Jørn Lier Horst (27. února 1970 v Bamble) je norský spisovatel detektivních románů a dramatik žijící ve Stavernu. Do roku 2013 pracoval jako vrchní vyšetřovatel v policejním okrsku Vestfold a kromě policejního vzdělání studoval také kriminologii, filozofii a psychologii.
Za román Zazimováno obdržel Cenu norských knihkupců (Bokhandlerprisen). Předposlední kniha o Williamu Wistingovi, Honicí psi, vydaná roku 2012, získala Rivertonovu cenu (Rivertonprisen) a Skleněný klíč (Glassnøkkelen), ceny za nejlepší norský, respektive skandinávský počin v rámci detektivního žánru.

Koupit zde: http://www.jota.cz/beletrie/1264-na-zimu-zavreno/

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *