19.03.2024 | Svátek má Josef | Zítra Světlana

Seznam knih

Záhada mloka

Seznam knih | čtenářský deník – autoři, knihy, literární díla, …

29.03.2014 Publikoval(a)  
Kategorie Jota

zahada mlokaKdo je ten tajemný muž bez identity, kterého vyplavilo moře? Co to má vytetováno na paži? A proč se plavil za bouře tak blízko nebezpečným skaliskům? Tyto a další záhady se rozhodnou na vlastní pěst vyřešit desetiletá Cecílie, třináctiletý Leo, dvanáctiletá Une a jejich věrný doprovod, psík Egon. A pomůže jim při tom i mluvící papoušek!

Cecílie bydlí se svým tátou v penzionu na břehu moře. Leo sem přijíždí se svou mámou, jež se v penzionu stává novou provozní. Une je pihovatá dcera rybáře, která v doprovodu psa Egona brázdí na své loďce vody zálivu. Ospalé lázeňské léto naruší jednoho dne šokující nález – při procházce objeví Cecílie na pláži mrtvého muže, kterého vyplavilo moře. Kdo je to? Proč se plavil bez záchranné vesty? Děti společně se psem se pouštějí do vlastního pátrání po všech záhadách, které s mrtvým mužem souvisejí. Čím dále ale pronikají do labyrintu záhad, tím více zjišťují, že vlastně nic neví…

CLUE je anglické slovíčko pro stopu v policejním vyšetřování. CLUE je také název detektivní série pro mladé čtenáře, kteří tak dostávají do rukou krimi přístupné jejich věku. A konečně je CLUE také složenina z počátečních písmen jmen hlavních postav.

Série CLUE zaznamenala v Norsku obrovský úspěch, úvodních dvou dílů se prodalo přes 60 000 výtisků. Za popularitou knih stojí zejména realistický příběh, ve kterém autor čerpá ze svých vlastních bohatých zkušeností policejního vyšetřovatele. Příběh je přizpůsoben mladému čtenáři a je psán s upřímností, kterou děti ocení.

Jørn Lier Horst se narodil v roce 1970 v norském městečku Bamble. Pracuje jako policejní vyšetřovatel. Znalost prostředí i vyšetřovacích metod využívá ve své literární práci. S thrillery pro dospělé, v nichž je ústřední postavou William Wisting, se Horst řadí mezi přední norské spisovatele krimi. Za román Lovečtí psi (Jakthundene) z roku 2012 získal prestižní ocenění Rivertonprisen pro nejlepší norský krimiromán. Se sérií CLUE se zaměřil na zcela jiné publikum – čtenáře ve věku 9–13 let, kterým nabídl realistická dobrodružství, v nichž dětská zvědavost a důvtip často předčí rutinní policejní práci.

Koupit zde: http://www.jota.cz/pro-deti-a-mladez/1271-zahada-mloka/

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *