30.04.2024 | Svátek má Blahoslav | Zítra Svátek práce

Seznam knih

Drsní chlapi

Seznam knih | čtenářský deník – autoři, knihy, literární díla, …

20.05.2013 Publikoval(a)  
Kategorie Jota

drsni chlapiVýjimečný román bestselerové autorky memoárů Jíst, meditovat, milovat a V dobrém i ve zlém.
Na dvou osamělých ostrovech u pobřeží Maine bojují místní lovci humrů po celé generace o právo lovu ve vodách, které oba ostrovy rozdělují. Ruth Thomasová se do tohoto nepřátelství a nevraživosti už narodí jako dcera jednoho z nejchamtivějších humrářů v Maine. Osmnáctiletá, s ostrým vtipem a nenapravitelně neromantická Ruth se vrací domů z internátní školy, rozhodnutá hodit své vzdělání přes palubu a přidat se k „drsným chlapům“ na humrářských lodích. Jak spory eskalují, pomáhá s lovem humrů, piluje svou prostořekost a zjišťuje, že se zamilovala do mladého rybáře.

Vtipný, jiskřivý román plný nezvyklých přátelství a rodinných pout zachycuje prudkou americkou povahu skrz tuto nezapomenutelnou hrdinku, která je navzdory sobě samé předurčena k velikosti. Výjimečný debut bestselerové autorky memoárů Jíst, meditovat, milovat a V dobrém i ve zlém.

Elizabeth Gilbertová  (*1969) pochází z Connecticutu, kde vyrůstala na malé farmě. Rodina žila na venkově bez televize a gramofonu a to podle jejích slov vedlo k psaní prvních textů. V roce 1991 vystudovala politické vědy na Newyorské univerzitě, poté pracovala mimo jiné jako kuchařka, servírka a redaktorka. Své reportážní příběhy a povídky publikovala v časopise Esquire a později v  SPIN, GQ, The New York Times Magazine, Allure, Real Simple, Travel + Leisure. Světovou bestselerovou autorkou se stala díky svým memoárům Jíst, meditovat, milovat a V dobrém i ve zlém (Nakladatelství JOTA, 2011). První kniha si našla přes miliony čtenářů a vyšla ve čtyřiceti jazycích. Dostala se na čelo žebříčku bestselerů New York Times, kde vydržela 199 týdnů. Stejnojmenný film od společnosti Paramount v hlavní roli s Julií Robertsovou a Javierem Bardenem vstoupil do kin v roce 2010. Volné pokračování V dobrém i ve zlém bylo prodáno do 27 zemí a okamžitě se ocitlo na žebříčku nejprodávanějších knih.
Autorka byla v loňském roce zařazena časopisem Time Magazine na seznam 100 nejvlivnějších lidí na světě. Gilbertová získala několik ocenění, již za svou první knihu Pilgrims (Poutníci, 1997) obdržela Pushcart Prize a dostala se do finále PEN / Hemingway Award. Poslední americký muž (Nakladatelství JOTA, 2011) byl nominován na National Book Award. Webové stránky Elisabeth Gilbertové: www.elizabethgilbert.com

Knihu můžete koupit zde: http://www.jota.cz/beletrie/drsni-chlapi/

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *