27.04.2024 | Svátek má Jaroslav | Zítra Vlastislav

2011 Prosinec

Umělá plicní ventilace

31.12.2011 publikoval(a)  
Kategorie NCO NZO

Umělá plicní ventilace je jednou ze základních součástí terapie kriticky nemocných. V posledních desetiletích došlo k rychlému vývoji a zdokonalování metod této orgánové podpory, navíc se neustále zvyšují nároky na vzdělávání všeobecných sester ve snaze zajistit nemocným co nekvalitnější péči. Všeobecná sestra, která pracuje s nemocným v kritickém stavu, by měla mít základní přehled o principech, indikacích a realizaci umělé plicní ventilace. Jen tak se může stát plnohodnotnou součástí ošetřovatelského týmu. Cílem této publikace je přiblížit základy umělé plicní ventilace jednoduchou a srozumitelnou Celý článek »

Lymfedém

11.12.2011 publikoval(a)  
Kategorie NCO NZO

Tato publikace je vznikla jako soubor přednášek, jehož cílem je seznámit čtenáře a prohloubit znalosti v problematice mízního otku postihujícího především periférní partie, v širším slova smyslu končetiny, hlavu, krk. Ve spektru zájmu našich kurzů a k nim přikládaným učebním textům je typ mízního otoku – lymfedém – podmíněný patologickým stavem mízního systému, podmiňující zajistit jeho resorpční a transportní funkci.Tento typ otoku představuje nejen zdravotní, ale i psychosociální problém. Nemocného zatěžuje fyzicky, i psychicky, ohrožuje ho pracovní neschopností, invaliditou i nádorovým bujením. Je nezbytné, aby nemocní s lymfedémem byli standartně léčeni, ošetřováni, dispenzarizováni a sledováni na specializovaných pracovištích, tzv. lymfocentrech. Celý článek »

Anafylaxe – život ohrožující alergie

09.12.2011 publikoval(a)  
Kategorie Maxdorf

V populaci neustále přibývá alergiků, narůstá nejenom množství astmatiků, ekzematiků, lidí s alergickou rýmou, ale i těch, kteří reagují na kontakt s alergizujícími činiteli prudce, anafylakticky. A právě proto Česká iniciativa pro astma, o. s. p. (ČIPA), dala podnět ke vzniku této malé publikace. Je věnována široké laické veřejnosti k šíření znalostí o příčinách, projevech, léčbě i prevenci anafylaxe. Jenom ten, kdo je do této problematiky zasvěcen, ví, jak pomoci sám sobě nebo někomu jinému v případě ohrožení života anafylaxí. Celý článek »

Čtvrtý díl Odkazu Dračích jezdců láme rekordy!

09.12.2011 publikoval(a)  
Kategorie Fragment

Přesně před měsícem vyšel v americkém nakladatelství Random House závěrečný díl světového bestselleru Odkaz Dračích jezdců. Ačkoli byl titul Inheritance již dlouho netrpělivě vyhlížen, počet prodaných výtisků za jediný den překonal všechna očekávání. Do půlnoci 8. listopadu bylo prodáno neuvěřitelných 489 500 výtisků! Celý článek »

Tom Gates získal v Anglii prestižní ocenění!

09.12.2011 publikoval(a)  
Kategorie Fragment

V září uvedlo Nakladatelství Fragment zcela nového knižního hrdinu. Je jím devítiletý Tom Gates, který představuje svět kolem sebe skrze svůj deník plný humorných zápisků a vtipných kresbiček. V listopadu získal první díl série Tom Gates v Anglii cenu Roalda Dahla za rok 2011! Celý článek »

Rusko-český a česko-ruský slovník

08.12.2011 publikoval(a)  
Kategorie Fragment

Učíte se rusky? Cestujete do zahraničí? Doplňte si slovní zásobu! Moderní kapesní slovník obsahuje: 27 tisíc hesel a frází v ruské části a 24 tisíc v české části; hesla obsahující odkazy na vzory časování/skloňování, označení frekvence, příklady a upřesnění překladů; fráze se zaměřením na cestování; gramatiku, příklady korespondence; množství užitečných informací pro studium i na cesty. (Fragment)

Alergická rýma v otázkách a odpovědích

05.12.2011 publikoval(a)  
Kategorie Maxdorf

Rýma je onemocnění, které je obecně považováno za banalitu. Ale ti, kteří se s touto „banalitou“ potýkají nikoli týden, jak je běžné u nachlazení nebo virózy, ale měsíce nebo léta, dobře vědí, jak trvalé nosní obtíže dovedou znepříjemnit život. Nejčastější příčinou chronické rýmy je změněná reaktivita organismu: alergie. A nejčastějším projevem alergie je právě chronická alergická rýma. Celý článek »

Volně prodejné přípravky v gynekologii

04.12.2011 publikoval(a)  
Kategorie Maxdorf

Tato kniha je určena lékařům, lékárníkům, zdravotním sestrám, ale i široké veřejnosti. Obsahuje přehled volně prodejných přípravků a potravinových doplňků použitelných v komplexní péči o ženu tak, jak je moderní gynekologie koncipována. Např. doplňky při podpoře kojení, léčbě poševních zánětů, homeopatika využitelné v graviditě, těhotenské vitamíny, probiotika, přípravky využívané při léčbě klimaktéria a mnoho dalších preparátů. Celý článek »

Očkování, Jiří Beran

02.12.2011 publikoval(a)  
Kategorie Galén

Mnoho rodičů zvažuje, zda své děti dát očkovat a proti čemu, ale i to, zda se dají očkovat oni sami. Tato knížka jim bude dobrým rádcem. Naleznou v ní odpovědi jednak na obecné otázky o očkování, ale také na celou problematiku očkování u dětí, v dospělosti a dále specifika očkování při cestách do zahraničí. V poslední části knihy je uveden přehledný seznam všech dostupných očkovacích látek. Jsou uvedeny v abecedním pořadí, tedy podle názvu infekce, proti které vytvářejí ochranu. Navíc jsou doplněny dalšími údaji, například jak se očkovací látka podává, kdy je třeba přeočkovávat a podobně. Knížka je doplněna mnoha obrázky a tabulkami. Celý článek »