27.04.2024 | Svátek má Jaroslav | Zítra Vlastislav

2017 Duben

Dívka v modrém plášti

29.04.2017 publikoval(a)  
Kategorie Albatros Media

Píše se rok 1943 a v nacisty okupovaném Amsterdamu vládne přídělový systém. Mladičká Hanneke se ale vyzná. Na černém trhu se pohybuje jako ryba ve vodě a dokáže obstarat většinu věcí, které lidé potřebují. Při jedné z donášek ji její pravidelná zákaznice požádá o pomoc. Nechce sehnat maso nebo petrolej. Chce, aby Hanneke našla židovskou dívku, kterou u sebe ukrývala. Vzala si jen svůj modrý plášť a zmizela neznámo kam.
Hanneke zprvu ani neuvažuje o tom, že by se do nebezpečného pátrání pustila. Pak ale položí první otázku. Když dostane odpověď, chce najednou vědět víc. Postupně je vtažena do pavučiny tajemství a ohromujících odhalení, která ji zavedou až do samého srdce studentského protinacistického odboje…
Celý článek »

Žena v bílém – Collins Wilkie

21.04.2017 publikoval(a)  
Kategorie Collins Wilkie

Děj příběhu se odehrává v Londýně a na starém anglickém venkovském sídle v polovině 19. století. Walter Hartright potká v noci na silnici neznámou mladou ženu v bílých šatech, která se ho zeptá na cestu do Londýna. Žena je velice vystrašená a stále se ohlíží, zda ji nikdo nesleduje. Jmenuje se Anna Cathericková a právě utíká ze soukromého ústavu pro choromyslné. Nechal ji zde zavřít sir Percival Glyde, protože se domníval, že jí matka vyzradila tajemství, které by ho mohlo zničit.
Celý článek »

Bígl hledá kamarádku – Danielsová Lucy

21.04.2017 publikoval(a)  
Kategorie Danielsová Lucy

Školačka Mandy a její kamarád James mají opět starosti. Jedna z koček, které mají Mandini rodiče na starost (vlastní veterinární kliniku), se narodí 4 koťátka, ale kočičí máma jedno, to nejslabší odmítne. Je to holčička a na přežití má opravdu malou šanci. A jako by toho nebylo na starost dosti, Geraldině kamarádce Mandiny rodiny onemocní kočka Marta nemocí FIV a její život visí na vlásku. Smutná z toho není jenom Geraldina a Mandy s Jamesem, ale i Geraldinin pejsek Robík. Byli s Martou velcí kamarádi, spávali spolu v jednom pelíšku, hráli si spolu a teď je má Marta opustit? Té však už není pomoci a Celý článek »

Barva kouzel – Pratchett Terry

21.04.2017 publikoval(a)  
Kategorie Pratchett Terry

První u nás vydaná kniha s příběhy ze světa úžasné Zeměplochy. Vypráví o svízelích čaroděje Mrakoplaše, který však vůbec neumí čarovat. Ten nechce od života vůbec nic, kromě dobrého jídla a pohodlí. Život s ním má však úplně jiné plány. Bez jeho nejmenšího přičinění je M. několikrát v roli hrdiny, z které se vždy snaží uprchnou. Sází na svůj intelekt a rychlé nohy. Jenže útěk se většinou nezdaří nebo se zdaří jen částečně. M. je tak nucen k opravdovým hrdinským činům, při kterých mu asistuje jeho tajemné zavazadlo a překáží turista K. Tak se Celý článek »

Zašeptej do vlasů – Lanczová Lenka

21.04.2017 publikoval(a)  
Kategorie Lanczová Lenka

Hlavní hrdinka, Monika, žije s matkou Zuzanou a jejím mladším přitelem Oskarem. Rodiče se rozvedli a otec žije v Brně. Všichni tři bydli v Blažejově. Monika dříve chodila s Jáchymem, a s tím se pak rozešla a začala chodit s Mikim. Jenže ten ji podvedl. Vsadili se s klukama, že ji Mikuláš získa. To se mu povedlo, protože je velmi hezký. Monika má celkem hodně kamarádek a mezi nejlepší partří Anežka. S tou taky Monika vymyslí plán na Mikiho. Anežku napadne, že by mu Monika mohla říct, že je s ním těhotná. Monika mu to řekne a Mikuláš je velmi překvapený. Ale nemile. S Monikou se nebaví. Za čas mu oznámí, že si z něj jen dělala legraci a Mikuláš se Celý článek »